KOTISAARENKATU HOUSING

  • LocationHelsinki
  • TypeInvited competition, 1st prize 2009
  • ClientAsuntosäätiö
  • Program3600 m²
  • StatusCompleted 2014
TU-140522-kotisaarenkatu-013_w1240 Photo by Tuomas Uusheimo

Project comprises three villa-like apartment buildings in Toukoranta, Helsinki. The project is part of the subsidized HITAS-program organized by the city of Helsinki.

The buildings are characterised by the wood paneled balcony zones along the street and courtyard facades. Triangular extra storage space has been integrated into the balcony walls. The resulting portal shape maximizes natural light in the apartments.
Entrances are from semi-public courtyards that are slightly elevated from the street-level.
Communal saunas and terraces are on the top floor and offer unobstructed views to the sea.

TU-130823-kotisaarenkatu-002_w1240Photo by Tuomas UusheimoTU-150316-kotisaarenkatu-001_w1240Photo by Tuomas UusheimoTU-150316-kotisaarenkatu-004_w1240Photo by Tuomas UusheimoTU-140116-kotisaarenkatu-001_w1240Photo by Tuomas UusheimoDSC_2715_w1240TU-140116-kotisaarenkatu-015_w840Photo by Tuomas UusheimoIMG_0609_W840Photo by Tarja NurmiD80_0036_2_1240Photo by Lorenzo ServiTuukka-Vuori_DSC_2723_w1240TU-130823-kotisaarenkatu-010_w840Photo by Tuomas UusheimoTuukka-Vuori_työmaa_DSC_0463_w840TU-130823-kotisaarenkatu-001_w1240Photo by Tuomas UusheimoTU-140522-kotisaarenkatu-004_w1240Photo by Tuomas UusheimoTU-140522-kotisaarenkatu-007-(1)_w1240Photo by Tuomas Uusheimokotisaari_kaupunkirakennekaavio_1_5000_w1240Site plankotisaari_maantasokerros_1_400_w1240Ground floor plankotisaari_leikkaus_talo-A_1_200_w1240Sectionaluejulkisivu-koilliseen-valmis_w1240Street facadekotisaari_parvekevyöhykekaavio-kilpailuvaiheesta_valmis_w1240Balconies - diagram